Zwembad Mounewetter installeert meer dan 200 zonnepanelen met steun van Rabobank en viert 50-jarig jubileum

Begin 2022 konden maatschappelijke gebouwen zich aanmelden voor de campagne ‘Zonnepanelen op maatschappelijke gebouwen’. Rabobankleden in Friesland konden hun stem uitbrengen op hun favoriete maatschappelijke organisatie. Zwembad Mounewetter uit Witmarsum kwam als winnaar uit de bus en ontving een bijdrage van € 20.000,= om zonnepanelen te realiseren en hun ambitie van het gas af te komen een stap dichterbij te brengen.

Inmiddels zijn er meer dan 200 zonnepanelen geïnstalleerd, maar dit was geen eenvoudige taak. De vrijwilligers van het zwembad hebben samen met het bouwbedrijf eerst de constructie van het dak moeten versterken voordat de dakbedekking verwijderd kon worden en er een nieuwe laag aangebracht kon worden.  Omdat er niet genoeg ruimte was op het dak, moest er ook nog een aparte constructie worden gemaakt voor de overige benodigde zonnepanelen.

Op 18 april kwam Jelmer Algra, directeur Coöperatieve Rabobank, langs om het resultaat te bewonderen. Hij was diep onder de indruk van wat het openluchtzwembad heeft bereikt en beschouwt hen als een toonaangevend voorbeeld voor andere zwembaden. Zijn boodschap is duidelijk: nu de energie- en gasprijzen stijgen is het belangrijker dan ooit om te kijken hoe gebouwen verduurzaamd kunnen worden. Het is van groot belang dat ook maatschappelijke gebouwen worden klaargemaakt voor de toekomst. Door middel van onder andere zonnepanelen worden maatschappelijke organisaties geholpen om hun energierekening te verlagen, zetten we een belangrijke stap in de energietransitie en dragen we bij aan een goede en gezonde leefomgeving. Rabobank ondersteunt graag in het verder verduurzamen van gebouwen. Dit kan door middel van bijvoorbeeld een financiering, maar ook door ondersteuning vanuit het coöperatief dividend of deelname aan RaboClubSupport.

Met ingang van 29 april kunnen zwemliefhebbers weer een frisse duik nemen in het openluchtzwembad, dat dit jaar haar 50-jarig jubileum viert. Op 19 mei wordt dit jubileum feestelijk gevierd met verschillende festiviteiten en gratis entree. Met de recente installatie van de ruim 200 zonnepanelen bij het zwembad kan er nu niet alleen zorgeloos worden gezwommen, maar wordt er ook een belangrijke bijdrage geleverd aan een duurzame toekomst.

* Foto: Truida Sluiman

** op de foto: Links Jelmer Algra (directeur Rabobank Leeuwarden Noordwest Friesland),

Rechts Rigtsje Hooghiemstra (bestuur Zwembad Mounewetter)